Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Finantarea prin leasing realitate pe piata romaneasca

10 Iunie 2005



Legislatia de reglementare pentru finantarea prin leasing a software-ului este in vigoare de la sfarsitul anului trecut, dar problemele de aplicare sunt inca in discutie. Natura valorii de recuperat pentru leasing in cazul in care utilizatorul nu si-a platit ratele este una din problemele practice cu care se confrunta finantatorul. Desi firmele de leasing sunt interesate, prea putini sunt cei care indraznesc sa ofere finantare pentru produse nepalpabile cum sunt produsele software.


O data cu intrarea efectiva in portofoliu si a produselor software se asteapta o crestere semnificativa a valorii pietei de leasing si o evolutie pozitiva a cererii de noi implementari software. Achizitia prin finantare leasing de produse software se facea pana la aparitia legislatiei impreuna cu hardware pentru care valoarea este usor de recunoscut. „Dupa datele pe care le detinem noi, piata de leasing pentru software se situeaza la 25%, in timp ce in Romania este la inceput, cu un procent de maxim 1%. Aceste cifre, ca si cererile pe care le-am primit si continuam sa le primim, ne incurajeaza sa credem ca suntem pe un trend ascendent”, a precizat Cornel Giurgea, presedintele CG&GC.


CG&GC a gasit solutia pentru finantarea in leasing a software-ului


Grupul CG&GC este una dintre companiile IT care include o firma de leasing prin care isi finanteaza propriile proiecte. Specificul finantarilor de acest tip este reprezentat de acordul pe care trebuie sa il obtina firma de leasing de la titularul dreptului de autor pentru ca programul pentru calculator sa poata face obiectul unei operatiuni de leasing, considera Cornel Giurgea. Dintre cele 75 de contracte de finantare ale CG Leasing, doua sunt de leasing pe software. Pentru unul dintre ele valoarea software-ului este de circa 240.000 EUR, cu utilizatorul Eudis Mehedinti pentru furnizarea de servicii publice prin mijloace electronice. Un alt contract implica finantare pentru Titania, reprezentanta Swicther in Romania, care a cumparat in leasing Atlantis ERP pentru 5 utilizatori la o valoare de 7.125 EUR.


Asigurarea software-ului o problema in finantare


Companiile mari de leasing doresc sa-si cresca portofoliul, dar inca nu au incredere in valoarea de asset management pe care o prezinta un astfel de deal. „Un alt aspect care trebuie luat in seama la finantarea software-ului in leasing este greutatea cu care se asigura soft-ul in Romania la acest moment. Practic, la acest moment, societatile de asigurari nu stiu ce presupune asigurarea software-ului“, ne-a declarat Cornel Giurgea.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite